הפגנות במצרים ותיאור הבלוג

הפגנות במצרים ותיאור הבלוג

יום חמישי, 31 במרץ 2011

נאום אסד לא עמד בציפיות המפגינים; המחאות מחר יכולות להסתמן כקו פרשת המים במאבק נגד המשטר


נאומו של בשאר אל-אסד בפני הפרלמנט הסורי

צפיתי אתמול (30.3) בנאומו של נשיא סוריה, בשאר אל-אסד. הדיווחים בתקשורת הערבית לפני הנאום הבטיחו רפורמות פוליטיות וביטול מצב החירום במדינה. אולם, דבריו לא בישרו ולו על רפורמה אחת ואף לא כללו לוח זמנים לביצוע רפורמות בעתיד הקרוב, מה שעומד בסתירה עם הצהרותיהם בשבוע האחרון של סגן הנשיא, פארוק אל-שרע, והיועצת התקשורתית של אסד, בת'ינה שעבאן, שהבטיחו שורה של רפורמות, ובהן שינוי חוק המפלגות בסוריה ונקיטת צעדים משמעותיים למיגור השחיתות. כמו כן, דבר לא נאמר על חוקי החירום המונהגים במדינה מאז שמפלגת הבעת' תפסה את השלטון במרץ 1963. 

בדבריו, המעיט הנשיא אסד מחשיבות הפגנות המחאה ששטפו את סוריה בשבועיים האחרונים, וייחס אותן למזימה חיצונית ששמה לה למטרה לפגוע באחדותה של סוריה וליצור מלחמת אחים. אסד בחר לשבח בנאום את תושבי דרעא, שם החלו המהומות, ואמר כי הם הפטריוטים האמיתיים אשר בולמים את מתי המעט שמנסים לגרום לכאוס ברחבי סוריה.

מחיאות כפיים סוערות של חברי הפרלמנט הסורי קטעו מדי פעם את דבריו של אסד. באופן מתוזמן להפליא, מספר חברים בפרלמנט השמיעו קריאות ביניים, המאדירות את דמותו של הנשיא ומעלות על נס את פועלו למענה של סוריה. אל לנו להתבלבל, אנשיו של הנשיא הכניסו לפיהם של האנשים את הדברים ובחרו אותם (את האנשים ואת הדברים) בקפידה. מדוע התפרצו דווקא חברי פרלמנט שמייצגים את השבטים בסוריה, את מחוז דרעא "הבעייתי", את אנשי הדת ואת הנשים? כך אסד יוצר לעצמו בסוריה לגיטימציה וקואליציה רחבה של שתי וערב, החוצה עדות, מעמדות ואוכלוסיות.

יחד עם זאת, תקרית שהתרחשה לאחר הנאום העיבה - מבחינתו של אסד כמובן - על הערב שתוכנן עד לפרט האחרון. לאחר צאתו ממבנה הפרלמנט ובשעה שמכוניתו הייתה כבר בדרכה למעונו, הצליחה אישה להתקרב ולהגיע עד לשמשת רכב השרד הנשיאותי, ואז קרו שני דברים שכל-כך מאפיינים את סוריה: ראשית, מאבטחיו של הנשיא בלמו אותה והרחיקו אותה מהמקום; ושנית, הטלוויזיה הסורית מיהרה לעבור לצילום מרחוק וכמה שניות לאחר מכן הפסיקה את השידור הישיר והחלה לשדר תמונות נוף פסטורליות. 


על-פי דיווחים בתקשורת הערבית, לאחר הנאום הפגינו מאות אנשים בעיר הנמל אל-לאד'קיה, כשהם קוראים סיסמאות בעד חירות. עם סיום דבריו של הנשיא, מיהרו אנשי אופוזיציה להכריז על הפגנות המוניות מחר (1.4), מיד לאחר תפילות יום השישי. אתרי האופוזיציה הסוריים הכריזו על "יום שישי של החללים" וקראו לערוך הפגנות בכל מחוזות סוריה. מחר הוא ללא ספק יום מבחן למשטרו של הנשיא אסד.

קריאות להפגין מחר בכל רחבי סוריה

יום רביעי, 30 במרץ 2011

קריקטורות בעולם הערבי ממחישות את המציאות החדשה של המזרח התיכון

היום (30.3) צפוי נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, לשאת נאום לאומה הסורית, בו יעסוק בשורה של ענייני פנים על רקע ההפגנות והמחאות שפקדו את המדינה בשבועיים האחרונים ושהביאו לעשרות הרוגים ומאות פצועים.

בתימן, הטילה האופוזיציה על הנשיא עלי עבדאללה צאלח את האחריות למצב הביטחוני המידרדר במדינה. אחד ממנהיגי האופוזיציה אף קרא למערב לסייע להפגנות המחאה. גם בימים אלה עשרות אלפי מפגינים ממשיכים לתבוע את פיטוריו של הנשיא צאלח. 

בעיראק, עשרות בני-אדם, רובם שוטרים, נהרגו לאחר שחמושים פשטו על בניין מושל מחוז צלאח אל-דין במרכז העיר תכרית, היכן שנולד צדאם חוסין, קצת צפונית לבגדאד. לאחר חילופי אש כבדים, הצליחו כוחות הביטחון העיראקיים להשתלט על המבנה ולשחרר את בני-הערובה שהוחזקו במקום. 

שרידי התקיפה שהביאה למותם של למעלה מ-50 בני-אדם
המהומות בעולם הערבי נמשכות, ואיש לא יודע כיצד הן תסתיימנה. שניים מהעיתונים הערביים הנפוצים ביותר בעולם הערבי - "אל-שרק אל-אוסט" ("המזרח התיכון") ו"אל-קדס אל-ערבי" ("ירושלים הערבית") - פרסמו הבוקר קריקטורות שממחישות היטב את המציאות הנוכחית והאחרת של המזרח התיכון:



יום שלישי, 29 במרץ 2011

הממשלה הסורית מתפטרת; גילויי תמיכה יזומים בנשיא אסד ברחבי סוריה

נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, קיבל היום (29.3) את התפטרות הממשלה הסורית בראשותו של נאג'י עטרי. על-פי דיווחים בתקשורת הערבית, צפוי הנשיא אסד לשאת מאוחר יותר נאום לעם הסורי, בו יכריז על שורה של רפורמות במטרה לשים קץ להפגנות נגד משטרו.

התפטרות הממשלה באה על רקע שורה של הפגנות תמיכה בנשיא אסד. מאות אלפי בני-אדם נהרו לבירה דמשק ולערים אחרות, בהן חלב, תוך שהם מניפים תמונות של בשאר אל-אסד ודגלים של סוריה, ומביעים תמיכה בשלטון העלוי הנוכחי.

המפגינים קראו קריאות בעד סוריה יציבה ובעד הרפורמות שצפוי בשאר להנהיג במדינה. הטלוויזיה הסורית דיווחה, כי בכל ערי סוריה נקראו האזרחים לצאת להפגנות תמיכה בנשיא הסורי למען יציבותה של המדינה. ככל הנראה, ינאם הנשיא אסד ב-24 השעות הקרובות ויכריז על ביטול מצב החירום, המונהג במדינה מ-1963. כמו כן, יודיע אסד על ביטול ההגבלות על חירויות הפרט.

יחד עם זאת, חשוב לציין כי הפגנות המחאה נמשכות בדרום סוריה, ובמיוחד בדרעא. אנשי אופוזיציה בכירים אמרו, כי הם פועלים להשגת שינוי דמוקרטי בסוריה. הם קוראים לשלטון הסורי לחדול מהשימוש באלימות נגד המפגינים, להעניק יתר זכויות לאזרחים ולבטל את חוקי החירום. 
 
תושבי דמשק מביעים תמיכה בנשיא אסד


יום שני, 28 במרץ 2011

לפחות 110 הרוגים בפיצוץ מחסן תחמושת בתימן עליו השתלטו פעילי אל-קאעדה

לפחות 110 בני-אדם, ביניהם ילדים, נהרגו היום (28.3) בפיצוץ שארע במחסן תחמושת במחוז אבין שבדרום תימן. מקורות ביטחוניים בתימן דיווחו, כי פעילי ארגון אל-קאעדה חדרו למחסן ובזזו אותו, ובעקבות שריפה שפרצה במקום התפוצצה התחמושת הרבה שהייתה בפנים והביאה למספר רב כל-כך של קורבנות.

ככל הנראה, כבר אמש (27.3) כ-30 פעילים באל-קאעדה הצליחו להשתלט על מחסן התחמושת, לאחר חילופי אש עם הצבא התימני. חמושי ארגון הטרור הוציאו מהמחסן את הנשק הרב שהיה בתוכו והבריחו אותו על גבי ארבעה רכבים. 

פיצוץ אדיר זה מתרחש, כזכור, על רקע הפגנות בלתי-פוסקות של תושבים רבים בתימן הדורשות מהנשיא עלי עבדאללה צאלח לעזוב את השלטון לאלתר. 

תימן על סף נקודת רתיחה

יום ראשון, 27 במרץ 2011

שיחות אינטנסיביות בתימן, בנוכחות גורמים אירופאים ואמריקנים, להעברת השלטון בימים הקרובים

שר החוץ התימני, אבו בכר אל-קרבי, הכחיש כי הושג הסכם להעברת השלטון בתימן היום (27.3). הוא אמר, כי סעיפי המכניזם להעברת השלטון שפורסמו בתקשורת הם רק בגדר הדלפות. בתוך כך, הועד המארגן של מהפכת הצעירים בבירה צנעאא' הודיע, כי כל יוזמה שלא תכלול את עזיבתם המיידית של הנשיא עלי עבדאללה צאלח ובניו מהשלטון - תידחה.

בראיון עם תחנת אל-ג'זירה אמר שר החוץ אל-קרבי, כי הנשיא נחוש להמשיך בדיאלוג במטרה להביא ביטחון ויציבות לתימן. הוא הוסיף: "אנו רוצים לגבש חוקה חדשה שתכלול הפרדה בין הרשויות ומעבר למשטר פרלמנטרי...". יחד עם זאת, הוא הדגיש כי קיים רוב בתימן שחפץ בהישארותו של הנשיא הנוכחי עד סוף כהונתו.

אמש (26.3) דווח, כי בצנעאא' נערכו פגישות בנוכחות מפלגות האופוזיציה, מפלגת השלטון וכן משלחת אירופאית ואמריקנית, במטרה לדון במכניזם להעברת השלטון בתימן. מהדיווחים בתקשורת הערבית, אותם הכחיש בינתיים שר החוץ, עולה כי העברת השלטון כוללת ארבעה סעיפים: 1. העברת השלטון לסגן הנשיא, עבד רבה מנצור האדי; 2. על הנשיא צאלח לוותר על כל סמכויותיו תוך 60 ימים; 3. הבטחה כי הנשיא, בניו ומקורביו לא יירדפו על-ידי השלטון החדש; 4. תוקם רשות לאומית שתפקח על העברת השלטון.

שר החוץ התימני - סבור, כי רוב העם עדיין עומד מאחורי הנשיא

יום שבת, 26 במרץ 2011

סוריה בוערת: האם משטרו של אסד הבן יצליח להתגבר על ההתקוממות העממית?

"אינתיפאדת המסגדים" - כך מכנים אתרי אופוזיציה בסוריה את ההתקוממות העממית שהחלה בדרעא שבדרום המדינה והתפשטה ביומיים האחרונים כמעט לכל רחבי המדינה. אתמול (25.3) מרכזי הערים בסוריה, שנקראים מעתה "כיכרות החירות והשינוי", התמלאו במפגינים שדרשו להפיל את משטרו של הנשיא אסד לצד גינוי בינלאומי לפשעים שמבצעים כוחות הביטחון נגד התושבים.

מפגין קורא לבשאר אל-אסד לברוח מסוריה
התקשורת הערבית, האלקטרונית והכתובה, אתרי אופוזיציה סוריים, אתרים לשיתוף קבצים והרשתות החברתיות עמוסים במידע על המתרחש בסוריה. ברור לכולם, כי מה שהיה בסוריה לא יהא עוד. מהדיווחים השונים עולה, כי הפגנות של מאות אנשים נערכו אתמול בבירה דמשק ובפרבריה, וכן במחוזות דרעא, חומס, חלב, דיר אל-זור, אל-קאמשלי, אל-רקה, אל-לאד'קיה וחמאת. במלים אחרות, האש התלקחה וכמעט כל סוריה בוערת.

בניגוד למהפכות שהתרחשו בתוניסיה ובמצרים, כמעט כל הפגנות המחאה בסוריה יצאו מהמסגדים. ההפגנות לא מתחילות באוניברסיטאות, בבתי-הספר או בחברות ציבוריות, אלא במסגדים. לזה יש להוסיף, כי בסוריה שולט מיעוט עלוי על רוב סוני, לא כל שכן מיעוט שנתפש בעיני רבים בסוריה ובעולם המוסלמי הסוני ככופר. והנה, יוסף אל-קרצ'אוי, הנחשב לפוסק ההלכה הסוני הבכיר ביותר בעולם כיום, תקף בחריפות את הפשיטה שביצעו כוחות סוריים על מסגד אל-עמרי בדרעא לפני מספר ימים.

בדרשת יום השישי, הודיע אל-קרצ'אוי על תמיכתו במפגינים בסוריה ומתח ביקורת קשה על הפגיעה באזרחים בתוך המסגד: "אלה לא נותנים דעתם על הפגיעה בקדושת בתי האל. הם הרגו אנשים בתוך המסגד. מדובר במהפכות שקטות ללא שימוש ברובה, מקל או אבן, אך האכזרים האלה הפעילו נגד המפגינים אש מקלעים...".

מתפללים בדמשק קוראים קריאות נגד בשאר אל-אסד לאחר תפילת יום השישי אתמול
גם היום (26.3) צפויות להימשך ההפגנות ברחבי סוריה לאות הזדהות עם דרעא ועם קורבנות ההתקוממות. בתוך כך, אתרי אופוזיציה מדווחים כי העיר אל-לאד'קיה, אחד ממעוזי המשטר הסורי, כותרה לחלוטין וכי טבח מתבצע על-ידי "כנופיות השלטון" נגד התושבים. עוד מדווח, כי הנשיא אסד פיטר את מושל מחוז חומס, איאד ע'זאל. דומה, כי מחסום הפחד נשבר בסוריה. מתרבים הדיווחים על הצתת פסלים של חאפט' אל-אסד ועקירת פוסטרים ענקיים של אסד הבן במקומות שונים בסוריה.

המפגינים מסירים תמונה של בשאר אל-אסד מאחד הכיכרות בדרעא

חרף הדיווחים על ההפגנות ההמוניות ברחבי סוריה, מתעקשים אמצעי התקשורת הממסדיים לדווח על אווירה רגועה ברחובות סוריה ולשדר תמונות של מפגני תמיכה בנשיא אסד. אמש שוחח אסד בטלפון עם ראש ממשלת תורכיה, ארדואן, ששיבח - כך לפחות מדווחת סוכנות הידיעות הסורית - את הרפורמות שמבצע אסד והדגיש כי תורכיה עומדת לצדה של סוריה. עם זאת, מקורות אחרים מוסרים כי ארדואן הפציר באסד לבצע במהרה רפורמות שורשיות וללמוד את הלקח מהמתרחש באזורים אחרים במזרח התיכון. ארה"ב גינתה מצדה את הדיכוי הברברי של ההפגנות וקראה להעמיד לדין את האחראים לפשעים המבוצעים נגד התושבים.

התקשורת הממסדית בסוריה מדווחת על גילויי תמיכה בנשיא אסד
שאלת השאלות היא האם משטרו של בשאר אל-אסד יצליח להתגבר על האתגר הנוכחי, שהוא המשמעותי ביותר מאז עלה לשלטון, או שמא ההתקוממות העממית תדיח דיקטטור נוסף במזרח התיכון?

קריקטורה שהתפרסמה היום בעיתון הנפוץ "אל-שרק אל-אוסט"

יום שישי, 25 במרץ 2011

הפגנות בדמשק ובערים נוספות נגד משטר אסד; ייתכן כי בקרוב יבוטלו חוקי החירום

סורים רבים בדמשק ובערים אחרות הפגינו היום (25.3) לאות תמיכה בתושבי דרעא, היכן שאירעו עימותים עקובים מדם עם כוחות הביטחון הסוריים בימים האחרונים. על-פי דיווחים שונים, נהרגו בדרעא בשבוע החולף עשרות מפגינים הדורשים חירות.

אלפים מתושבי דרעא השתתפו היום לאחר תפילת יום השישי בהלוויות הקורבנות שנפלו, בשעה שכוחות סוריים פשטו על מסגד אל-עמרי בעיר. נתונים רשמיים מסוריה מדברים על 37 אזרחים הרוגים במהלך דיכוי הפגנות המחאה בימים האחרונים. 

לאות סולידריות עם תושבי המחוז, הפגינו היום בבירה דמשק ובעיר חומס שבמרכז סוריה אלפי בני-אדם, שקראו קריאות בעד חירויות הפרט. עד ראייה מדווחים על עשרות עצורים בהפגנות ועל ירי מאש חיה שמבצעים אנשי ביטחון ומשטרה בלבוש אזרחי. 

המפגינים בדרעא אומרים, כי דם החללים לא יישפך לשווא
בניסיון להרגיע את האווירה ובצעד חסר תקדים, התחייב נשיא סוריה לשפר את תנאי המחייה של התושבים ולהרחיב את החירויות. אתמול (24.3) הורה בשאר אל-אסד לשחרר את כל העצורים באירועי דרעא. יועצת הנשיא, בת'ינה שעבאן, הצהירה כי ההנהגה הארצית של מפלגת הבעת' החליטה לקבל שורה של החלטות בתחום הפוליטי והחברתי. 

שעבאן הודיעה על העלאת שכר עובדי המדינה, הקמת ועדת חקירה לאירועי דרעא, בחינת מעמדם של חוקי החירום ופרסום חוק חדש לתקשורת. מיד אחרי הודעה זו, פרסמה הטלוויזיה הסורית תמונות של גילויי תמיכה בנשיא אסד.

יועצת הנשיא, בת'ינה שעבאן, מנסה להרגיע את האווירה

יום חמישי, 24 במרץ 2011

הסלמה בדרעא: לפחות 15 הרוגים בשתי תקריות שונות; סוריה מאשימה גורמים חיצוניים במהומות

מחוז דרעא שבדרום סוריה ממשיך לבעור. סוכנויות הידיעות מדווחות מפי פעילי זכויות אדם, כי לפחות 15 בני-אדם נהרגו אתמול (23.3) בשתי תקריות נפרדות. אתמול בבוקר פשטו כוחות סוריים על מסגד אל-עמרי שבדרעא ותקפו מפגינים שהתגודדו במקום. הגרסה הסורית הרשמית טוענת, כי "כנופיה חמושה" אחראית על התקיפה ואמצעי תקשורת ממסדיים בסוריה אף פרסמו תמונות של מצבורי נשק ושטרות כסף שנמצאו במקום.

מלחמת גרסאות: סוריה הרשמית טוענת, כי כסף ונשק נתפסו במסגד 
המהומות בדרעא החלו ביום שישי (18.3) ותושבי המחוז והעיירות השכנות ממשיכים לדרוש רפורמות פוליטיות ומיגור השחיתות השלטונית. בתקיפה על המסגד אתמול בבוקר נהרגו תשעה בני-אדם, בהם שתי נשים, ילד ורופא. מאוחר יותר נהרגו שישה בני-אדם נוספים, בשעה שחזרו מהלוויה של אחד מקורבנות המהומות. עדי ראייה אחרים מדווחים על למעלה מ-15 הרוגים בשתי התקריות האלו.

השלטון הסורי מנסה להפיל את האשמה למתרחש בדרעא על גורמים חיצוניים. בסוכנות הידיעות הסורית נכתב: "גורמים חיצוניים ממשיכים להפיץ שקרים על המצב בדרעא... במטרה להסית את התושבים ולהפחיד אותם, בשעה שהם משתפים פעולה עם כוחות הביטחון במצוד אחר חברי הכנופיה החמושה". הסוכנות ציטטה מקור רשמי בממסד הסורי, שאמר: "יותר ממיליון SMS-ים הגיעו מבחוץ, רובם מישראל, הקוראים לסורים להשתמש במסגדים כנקודת מוצא לעורר מהומות".

בינתיים, עדי ראייה מדווחים כי אלפי אנשים מעיירות וכפרים סמוכים לדרעא נוהרים אליה במטרה לשבור את הסגר שהוטל על המחוז. עדי הראייה מדווחים, כי הם נתקלים באש חיה מצד כוחות הביטחון הסוריים, וכי השלטונות ניתקו את זרם החשמל וקווי הטלפון באזור.

הפגנות המחאה בדרעא לא פוסקות

יום רביעי, 23 במרץ 2011

אתר איראני מגייס מתנדבים לפעולות התאבדות בבחרין

איראן נוהגת לעשות שימוש רב בתקשורת כדי להגשים את שאיפותיה באזור. בהקשר הזה, קם לאחרונה אתר אינטרנט איראני חדש בשם "אל-רַחיל" ("היציאה למסע"), הקורא לבצע פיגועי התאבדות בממלכת בחרין, שכידוע אוכלוסייתה מורכבת מרוב שיעי. 

באתר נכתב, כי בחרין נתונה ל"פלישה" של מדינות השוכנות בגדה השנייה של המפרץ הפרסי, ובמלים אחרות - מדינות המפרץ הערביות ולא איראן. האתר, שקיבל רישיון לפעול על-ידי הגורמים הרלוונטיים בטהראן, מציג פסוקי קוראן המסיתים לפעילות ג'יהאד (מלחמת קודש) ודברי גנאי כנגד שליטי מדינות המפרץ, תוך ציון המהפכות שהתרחשו בתוניסיה ובמצרים. חשוב להדגיש, כי האתר מטיף גם להשמדת אמריקה וישראל.

האתר קורא, אם כן, להתגייס לפעולות "אִסְתִשְהַאד" (מוות על קידוש השם) בבחרין, תוך שהוא מבטיח לשמור על חשאיותם של אלה המתנדבים ל"משימה". האתר עלה לאוויר לפני כחודש וביקרו בו גולשים מאיראן, בחרין, כווית ומדינות האזור. עד כה, נרשמו למעלה מ-1,800 מתנדבים למשימות התאבדות בבחרין, 60% מהם מאיראן וכ-18% מבחרין.

אתר איראני לגיוס מתאבדים

יום שלישי, 22 במרץ 2011

הקרע בתוך הצבא התימני מעמיק

העימותים בתימן עולים מדרגה, ואט-אט נראה שמעגל נאמניו של הנשיא עלי עבדאללה צאלח מתפורר. קצין תימני וארבעה חיילים נפצעו אמש (21.3) כתוצאה מחילופי ירי בין אנשי צבא ואנשי המשמר הנשיאותי במחוז חצ'רמות, שבמזרח המדינה. 

מפקדים רבים בצבא התימני ערקו ועברו לצד המפגינים, זאת למרות ששר ההגנה, מוחמד נאצר אחמד, הכריז אתמול כי הכוחות המזוינים שומרים על נאמנותם לנשיא, אשר הצהיר בתורו כי הוא עומד איתן וכי רוב העם עומד מאחוריו. אתמול נועד צאלח עם נציגים מעיירות במחוז צנעאא' והדגיש בפניהם, כי מאחורי הפרות הסדר עומדת קבוצה קטנה של אנשים, בעוד שרוב העם תומך ביציבותה של תימן.

אולם, הנשיא צאלח לא יכול להסתיר מעיני הציבור והעולם כי רבים מאנשיו נוטשים אותו - שגרירים, דיפלומטים, מפקדי פיקודים בצבא וקצינים בכירים. מפקד פיקוד צפון-מערב, עלי מֻחְסִן צאלח אל-אחמר, מפקד הפיקוד המערבי, מוחמד עלי מחסן אל-אחמר, ומפקד חטיבה 310 במחוז עמראן הצטרפו למהפכת הצעירים. נוסף על-כך, בשבוע שעבר התפטרו שלושה שרים, וכתוצאה מכך פיטר צאלח את הממשלה ביום ראשון (20.3).

אלפים מפגינים מדי יום בדרישה לפטר את הנשיא צאלח

יום שני, 21 במרץ 2011

האם מחסום הפחד נשבר בסוריה? משטר אסד חושש כי המהומות בדרום יבעירו את המדינה

מפלס המתיחות מוסיף לעלות בסוריה ונראה שהנשיא אסד מתמודד בימים אלה עם האתגר הגדול ביותר מאז עלה לשלטון בשנת 2000. לפחות בן-אדם אחד נהרג אתמול (20.3) ועשרות נפצעו בהתנגשויות אלימות בין כוחות הביטחון לבין אלפי מפגינים, שדרשו לסיים את מצב החירום המונהג במדינה זה 48 שנים.

מוקד ההפגנות הוא מחוז דרעא, הנמצא 100 ק"מ דרומית לדמשק. תושבי האזור סיפרו לכלי תקשורת ערביים, כי המפגינים הצליחו להצית משרד של מפלגת הבעת' השלטת, מבנה ממשלתי של משרד המשפטים הסורי, רכבים ומשרדים של חברות סלולריות ציבוריות. כוחות הביטחון הסוריים משתמשים בגז מדמיע ובאש חיה, אך בינתיים ההפגנות נמשכות ללא הפסקה, ולמען האמת נראה שמחסום הפחד בחלק מהערים בסוריה נשבר.

מחוז דרעא שוכן ממש בדרומה של סוריה
הנשיא אסד מנסה לפתור את המשבר ולבלום את גל ההפגנות מחשש שהן תזלוגנה לערים נוספות במדינה. הוא הקים ועדת חקירה לחקר האירועים בדרעא ופיטר את מושל המחוז, פיצל כלת'ום. בנוסף, 15 סטודנטים שנעצרו ביום שישי האחרון (18.3) שוחררו במטרה להביא לרגיעה במחוז.

השאלה היא, האם צעדים קוסמטיים אלה יספקו את התושבים הסורים. בינתיים תושבי קניטרה, הקרובה לגבול עם ישראל, הכריזו כי הם מצטרפים להתקוממות נגד הנשיא אסד. הוא מצדו החליט להקל על האוכלוסייה הצעירה ופרסם צו המורה על קיצור משך השירות הצבאי מ-21 חודשים לשנה וחצי. אמנם היו דיווחים על-כך לפני מספר שבועות, אך ללא ספק פרסום הצו בעיתוי הנוכחי נועד לסייע לשרידות המשטר. 

סוכת אבלים בדרעא לזכר אחד מקורבנות הפגנות החירות

יום ראשון, 20 במרץ 2011

איך מגיבה התקשורת הערבית למבצע "שחר האודיסאה"?

בריטניה הודיעה הבוקר (20.3), כי מטוסי קרב של חיל האוויר המלכותי הצטרפו לקואליציה הצבאית והבינלאומית נגד משטרו של מעמר אל-קד'אפי. בתוך כך, נושאת המטוסים הצרפתית "שארל דה גול" נמצאת כבר בדרכה לחופי לוב. אתמול (19.3) והיום לפנות בוקר הותקפו מן האוויר ומן הים מספר יעדים של המשטר הלובי.

מטוסי קרב צרפתיים פתחו אתמול את מבצע "שחר האודיסאה", שמטרתו להפסיק את הרג האזרחים בלוב על-ידי אנשיו של אל-קד'אפי. זמן קצר לאחר התחלת המבצע, שיגרו ספינות וצוללות אמריקניות ובריטיות 110 טילי "טומהוק" שפגעו במערך הנ"מ של לוב מסביב לטריפולי.

מטוס קרב צרפתי ממריא לעבר לוב
שלטונות לוב דיווחו על 48 הרוגים בתקיפות אלו, ועל-פי הטלוויזיה הלובית מאות אזרחים צעדו לעבר אתרים שייתכן כי יופצצו, ביניהם משכנו של אל-קד'אפי בטריפולי, כדי לשמש מגנים אנושיים. 

שר החוץ הקטרי, חמד בן ג'אסם בן ג'בר אא'ל ת'אני, אמר מפריז לתחנת "אל-ג'זירה" כי ארצו תיקח חלק בפעילות הצבאית, מבלי שפירט באיזה אופן. לדבריו, מדינות ערב חייבות להשתתף בקואליציה נגד לוב שכן "המצב שם אינו מתקבל על הדעת". עם זאת, הוא הדגיש כי המטרה איננה אל-קד'אפי עצמו אלא הפסקת מרחץ הדמים במדינה.

חלק מהקריקטורות שהתפרסמו היום בעיתונים הערביים עסקו במתקפה הצבאית על לוב. ניכר, כי התקשורת הערבית מצדדת בקואליציה הבינלאומית נגד אל-קד'אפי ואף צופה את סופו הקרוב של משטרו:

משמאל למעלה בכיוון השעון:
"אל-בַּיאן" (איחוד האמירויות); "אל-שרק אל-אוסט" (לונדון); "אל-אַיאם" (הרש"פ)

יום שבת, 19 במרץ 2011

המלך עבדאללה הסעודי מפרסם 20 צווים לפיתוח המגזר האזרחי והצבאי

מלך ערב הסעודית, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, נשא אתמול (18.3) אחה"צ נאום מיוחד לבני עמו. המלך עבדאללה שיבח את תושבי הממלכה, את אנשי הדת הפועלים בשירות הממסד וכן את העובדים בסקטור הצבאי, ובפרט את אנשי הביטחון, שלגביהם אמר: "אתם המגן של המולדת הזאת והיד המכה כל מי שנפשו חפצה לפגוע בביטחונה וביציבותה".

המלך פרסם 20 צווים מלכותיים, כדי לחזק את מצב התושבים במגזרים הציבורי והפרטי. התקשורת הערבית מדווחת, כי חלק מצווים אלה כוללים הוצאה של 71.3 מיליארד דולר. כזכור, עם שובו לממלכה בסוף פברואר 2011 הכריז המלך על שורה של מיזמי פיתוח בעלות כוללת של למעלה מ-100 מיליארד שקלים. 

המלך הסעודי קבע, כי שכר המינימום במגזר הציבורי יעמוד על 800 דולרים. כמו כן, כוללים הצווים בנייה של 500 אלף יחידות דיור ברחבי ערב הסעודית בעלות של 66.7 מיליארד דולר. בנוסף, קבע המלך כי ישולמו דמי אבטלה בגובה של 2,000 ריאל בחודש (כמעט 1,900 ש"ח) והורה להקים רשות מיוחדת למיגור השחיתות. נוסף על כל אלה, הצהיר המלך כי ייפתחו 60 אלף משרות חדשות במשרד הפנים, ישופצו מסגדים בעלות של 500 מיליון ריאל, אגודות דתיות יזכו לסיוע כספי ומשרדי ממשלה נוספים יזכו לתקציבים גבוהים במטרה לשפר את השירות לאזרח. 

השאלה שנותרה פתוחה היא, האם סל ההטבות הזה יספק את התושבים השיעים באזור המזרחי של הממלכה, אשר חשים מופלים ומדוכאים על-ידי השלטונות?

המלך עבדאללה הסעודי נואם בפני עמו

יום שישי, 18 במרץ 2011

נשיא סוריה נועד עם ראש המודיעין המצרי; היום המלך הסעודי צפוי לשאת נאום חשוב לעמו

התפתחויות מעניינות בזירה הסורית, המצרית והסעודית. אתמול (17.3) נועד נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, עם ראש המודיעין הכללי של מצרים, מראד מוחמד מואפי, ודן עמו בשיתוף הפעולה והתיאום בין המדינות. סוכנות הידיעות הסורית דיווחה, כי השיחה עסקה ברצון המשותף של שתי המדינות לפעול בתיאום בין הדרגים הגבוהים ביותר, באופן שישרת את האינטרסים של שני הצדדים.

יש לציין, כי בשבוע שעבר שיגר הנשיא אסד איגרת ליו"ר המועצה הצבאית העליונה במצרים, מוחמד חוסין טנטאוי (שהיה שר ההגנה בעידן מבארכ), בה הדגיש את נכונותה של סוריה לשתף פעולה עם מצרים באופן הדוק בתחומים שונים. טנטאוי דיבר מצדו על פגישה קרובה עם הנשיא אסד, שתסמן פתיחת דף חדש ביחסים בין המדינות שידעו בעבר עליות ומורדות.

לפני יומיים, ביום רביעי (16.3), קיבל אסד איגרת מהמלך הסעודי, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, אותה העביר יועצו, הנסיך עבד אל-עזיז בן עבדאללה. כלי תקשורת ערביים דיווחו, כי האיגרת עסקה בהתפתחויות האחרונות בלוב ובבחרין ובצורך להמשיך את התיאום בין המדינות, שגם ככה מתאפיין במתיחות על הרקע המשבר הפוליטי בלבנון.

ואם בסעודיה עסקינן, הרי שהיום (18.3) צפוי המלך לשאת נאום מיוחד בפני העם, בפעם הראשונה מאז שב לממלכה בסוף פברואר 2011, לאחר שלושה חודשים של טיפולים רפואיים מחוץ למדינה. מדיווחים שונים עולה, כי המלך צפוי לפרסם מספר צווים מלכותיים שיכללו חילופי גברי נרחבים בממשלה הסעודית במטרה להצעיר אותה ולהזרים דם חדש בשלטון, מינוי מושלי מחוזות חדשים, וכן הכרזה על עריכת רפורמות במטרה למגר את השחיתות, לצמצם את שיעורי האבטלה ולפעול לרווחת התושבים.

הרקע לנאום ברור: ההפגנות האחרונות באזור המזרחי, היכן שממוקמת תעשיית הנפט, הוכיחו לבית המלוכה הסעודי כי הצונאמי הערבי עלול להגיע - בעידוד איראני - גם לערב הסעודית. מאותה סיבה בדיוק שוגרו גם כוחות סעודיים לבירת בחרין, מנאמה, כדי לבלום את ההתקוממות השיעית במדינה נגד בית המלוכה הסוני - שוב בעידוד איראני ובניסיון מובהק לערער את יציבות נסיכויות המפרץ, בעלות-בריתה של ארה"ב.

נאום חשוב של המלך הסעודי

יום חמישי, 17 במרץ 2011

עדי ראייה מסוריה מדווחים: רכבים משוריינים של המשמר הנשיאותי נערכים בפאתי דמשק

כוחות הביטחון הסוריים עצרו אתמול (16.3) מפגינים שהתגודדו מול משרד הפנים בדמשק בדרישה לשחרר את העצורים הפוליטיים. עדי ראייה וכלי תקשורת ערביים מדווחים, כי אנשי ביטחון בלבוש אזרחי נקטו יד קשה נגד המפגינים. 

כוחות הביטחון היכו את המפגינים (בין 100 ל-150) באלות ופגעו באחד מהם בראשו. במקביל להפגנת מחאה זו, נערך באותו מקום מפגן תמיכה מתוכנן ויזום בנשיא בשאר אל-אסד. 

המפגינים טענו, כי פקידי משרד הפנים סירבו לפגוש אותם
דיווח הבוקר (17.3) של העיתון הבין-ערבי "אל-קדס אל-ערבי" ("ירושלים הערבית") יכול לתת אינדיקציה לחשש ההולך וגובר בקרב אנשיו של הנשיא אסד. עדי ראייה שהתקשרו למשרדי העיתון בלונדון מסרו, כי רכבים משוריינים של המשמר הנשיאותי נצפו בפאתי דמשק וכי הסגר הביטחוני שהוטל על הערים דיר אל-זור, אל-רקה,  אל-קאמשלי ודרעא מוסיף להתקיים. 

במישור המדיני, הנשיא אסד קיבל איגרת ממלך ערב הסעודית, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, בנוגע למצב בבחרין, ובתוך כך שר החוץ הסורי, וליד אל-מעלם, צפוי להגיע היום לביקור חטוף באיראן.  

יום רביעי, 16 במרץ 2011

דיווחים על הרוגים בהפגנות בשישה מחוזות בסוריה; האם הצונאמי הערבי הגיע לסוריה?

אתמול (15.3) נערכה הפגנה בדמשק, שדרשה להעניק יותר חירויות לאזרחים. ישנם פרשנים שסבורים, כי הפגנה זו היא הניצוץ הראשון של התקוממות רחבת-היקף בסוריה. המפגינים צעדו ברחובות דמשק לאחר תפילת הצהריים וקראו סיסמאות בעד חופש ביטוי וזכויות הפרט. כוחות הביטחון הסוריים עצרו שישה מפגינים, אך מאוחר יותר עצרו כוחות סוריים כ-300 תושבים ברחבי המדינה.

לאתר "יוטיוב" הועלו סרטונים, בהם רואים עשרות מפגינים - גברים ונשים - בשוק אל-חמידיה שבמרכז דמשק הקוראים קריאות שונות, כגון: "הו סורי, היכן אתה?", "בחיי אללה, סוריה וחירות ותו לא". מדיווחים שונים עולה, כי הפגנות מחאה נערכו בשישה מחוזות: דמשק, חלב, אל-קאמשלי, אל-חסכה, דיר אל-זור ודרעא. עוד עולה מהדיווחים, כי במחוזות חלב, דיר אל-זור ואחד הכפרים בדרעא ישנם הרוגים ופצועים מקרב המפגינים. מחשש מהתרחבות ההפגנות, כיתרו כוחות הביטחון הסוריים מספר רב של ערים.


מפגינים סורים בשוק אל-חמידיה שבמרכז דמשק

מדיווחים באתרי אופוזיציה סוריים עולה, כי היום (16.3) צפויה להיערך הפגנה מול משרד הפנים הסורי בדמשק, אותה מארגנות עשרות משפחות של עצורים סוריים. בתוך כך נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, נועד אתמול עם שרת החוץ של ספרד. לאחר הפגישה הצהיר שר החוץ הסורי, וליד אל-מעלם, כי הנשיא יערוך השנה רפורמות פוליטיות בתחום הבחירות המוניציפליות והבחירות לפרלמנט הסורי.


יום שלישי, 15 במרץ 2011

מצב חירום הוכרז בבחרין

שלטונות בחרין הכריזו לאלתר על מצב חירום במדינה למשך שלושה חודשים, על רקע הדיווחים על כוחות סעודיים שנכנסו אתמול (14.3) ועל הרג של חייל סעודי.

בהודעה שהוקראה בטלוויזיה הבחריינית נאמר, כי המלך חמד בן עיסא אא'ל ח'ליפה הטיל על מפקד כוחות ההגנה לנקוט את כל האמצעים הדרושים כדי להבטיח את שלום המדינה והתושבים. צעדים אלה יינקטו על-ידי כוחות ההגנה של בחרין, כוחות הביטחון הכללי, כוח המשמר הלאומי וכל כוח נוסף שיידרש - כך על-פי ההודעה.

ההכרזה על מצב החירום בממלכה הקטנה באה יום לאחר שכוחות מערב הסעודית ומאיחוד האמירויות הערביות נכנסו לבחרין כדי לסייע לשלטונות להביא לרגיעה במצב. למעלה מאלף חיילים סעודיים ומאיחוד האמירויות, המהווים חלק מכוח משותף שהוקם על-ידי "מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ", נכנסו אתמול לבחרין. כזכור, המהומות בבחרין החלו ב-3 בפברואר 2011.


יום שני, 14 במרץ 2011

תומכי הזרם הג'יהאדי בירדן מאיימים לפתוח חזית עם הממשלה

תומכי הזרם הסלפי-ג'יהאדי בירדן איימו לפתוח חזית מול הממשלה אם עצורים, הנמנים על הזרם הזה, לא ישוחררו מבתי-הכלא הירדניים. אתמול (13.3) כ-300 אנשים, בהם נשים וילדים, הפגינו בפעם השלישית מול משרד ראש הממשלה בעמאן ודרשו את שחרורם של האסירים, שמספרם נע בין 75 ל-90. ההפגנה נערכה תחת צעדי אבטחה קפדניים. 

רוב העצורים מרצים תקופות מאסר ארוכות בכלא "אל-מוקר", הנמצא כ-100 ק"מ דרומית-מזרחית לבירה עמאן. ד"ר מוחמד אל-בלוי, אחיו של המאם אל-בלוי אשר ביצע פיגוע התאבדות בסוף דצמבר 2009 בבסיס של ה-CIA בח'וסת שבאפגניסטן, דרש מממשלת ירדן לשחרר את האסירים, ולא "נהפוך את אל-בלוי לבו-עזיזי (האזרח התוניסאי שהצית עצמו) של ירדן". 

המפגינים מתחו ביקורת על ארה"ב וישראל ובירכו את המורדים בלוב. כמו כן, הם קראו למוג'אהידין במצרים, תוניסיה, לוב ותימן להחיל את חוקי אללה במדינותיהם. 

הכתבה כפי שפורסמה היום (14.3) בעיתון הבין-ערבי "אל-חיאת" (החיים)

יום ראשון, 13 במרץ 2011

מבחן נוסף לבשאר אל-אסד: צפי להפגנות זעם ברחבי סוריה ב-15 במרץ


התמונות שבסרטון צולמו בעיר הכורדית אל-קאמשלי שבסוריה והועלו לאתר "יוטיוב". מדובר בהפגנה של מאות ערבים וכורדים שנערכה לציון יום השנה לאירועי ה-12 במרץ 2004, אז פרצה התקוממות כורדית רחבה בסוריה לאחר ששוטרים סורים ירו למוות בשבעה כורדים במהלך משחק כדורגל באל-קאמשלי.

המפגינים קראו להתניע את החיים הפוליטיים בסוריה ולהביא לשינוי דמוקרטי במטרה להשיג חירות ושוויון בין כל הסורים. מהדיווחים באתרי אופוזיציה סוריים עולה, כי כוחות הביטחון כיתרו את האזור אך נמנעו מעימותים עם המפגינים. עוד עולה מהדיווחים, כי טקסים דומים נערכו גם באוניברסיטאות דמשק וחלב.

אל-קאמשלי בצפון מזרח סוריה
בתוך כך, שתי קבוצות ב"פייסבוק" קוראות לכל שכבות האוכלוסייה הסורית לצאת לרחובות ולהפגין ביום שלישי הקרוב (ה-15.3) במחאה על השחיתות, העושק, סתימת הפיות ושלילת הזכויות. עד כה נרשמו לשתי הקבוצות האלו למעלה מ-45 אלף גולשים.

ה-15 במרץ - מבחן נוסף למשטר הסורי

יום שבת, 12 במרץ 2011

כוחות הביטחון התימניים מנסים לפזר בכוח הפגנות בבירה צנעאא'

כוחות הביטחון התימניים פשטו הבוקר (12.3) על כיכר "אל-תע'ייר" (השינוי) מול אוניברסיטת צנעאא', תוך שהם משתמשים באש חיה ובגז מדמיע כדי לפזר את המפגינים. כתוצאה מכך, לפחות אדם אחד נהרג וכאלף נפגעו משאיפת עשן, חלקם באורח קשה. עדי ראייה אף האשימו את כוחות הביטחון בכך שפיזרו גז רעיל שחל איסור בינלאומי על השימוש בו.

כוחות הביטחון וחמושים רעולי פנים מבין תומכי משטרו של הנשיא עלי עבדאללה צאלח מנסים מאתמול (11.3) לפנות בכוח את הכיכר. אנשי ביטחון ושוטרים בלבוש אזרחי תקפו אתמול את המפגינים בזמן התפילה ורדפו אחריהם ברחובות המובילים לכיכר. המפגינים מותחים ביקורת קשה על אנשיו של הנשיא, אשר לדבריהם נוקטים יד קשה במיוחד כנגד המפגינים.

מפגינים מול אוניברסיטת צנעאא'

יום שישי, 11 במרץ 2011

שוטרים סעודים פתחו באש לעבר מפגינים; כוננות ביטחונית מוגברת בממלכה לקראת הפגנות היום

משטרת סעודיה פתחה באש אתמול (10.3) לעבר מפגינים שיעים במחוז המזרחי, בשעה שניסתה לפזר הפגנה שקראה לשחרר אסירים. כתוצאה מהירי, נפצעו שלושה מפגינים באורח בינוני.

היום (11.3) נערכו הפגנות נוספות במספר ערים במחוז המזרחי, אך מוקד תשומת הלב הופנה לבירה ריאד, שם היו צפויות להיערך הפגנות לאחר תפילות יום השישי.

אמצעי תקשורת ערביים טרם דיווחו על המתרחש בערב הסעודית, בין השאר מפני שכולם מסקרים את האירועים ביפן. עם זאת, אתר אופוזיציה סעודי מדווח על כוננות ביטחונית מוגברת בערים שונות בממלכה הסעודית, לרבות שימוש במסוקים ופריסה של אנשי ביטחון ואמצעים לפיזור הפגנות.


הפגנה נוספת של שיעים, אתמול (10.3) באל-קטיף
מסוק מרחף מעל המחוז המזרחי

יום חמישי, 10 במרץ 2011

נשיא תימן מכריז על יוזמה לפתרון המשבר ומלך מרוקו מרכיב צוות לתיקון החוקה

נשיא תימן, עלי עבדאללה צאלח, הכריז היום (10.3) על יוזמה לפתרון המשבר הפוליטי במדינה, שבבסיסה קריאה לעבור ממשטר נשיאותי למשטר פרלמנטרי, לגבש חוקה חדשה שתובא בפני משאל עם ולהרחיב את סמכויות השלטון המקומי. ההערכות הן, שגורמי האופוזיציה בתימן יידחו את היוזמה הזאת וימשיכו לדבוק בדרישתם לפטר את הנשיא.

יוזמה חדשה של הנשיא התימני
בתוך כך מלך מרוקו, מוחמד ה-6, הודיע אמש (9.3) על הרכבת ועדה לתיקון החוקה שתגבש את מסקנותיה עד ליוני 2011. בנאום שנשא המלך המרוקני הוא הצהיר, כי החוקה הבאה תשים דגש על שבע נקודות מרכזיות, ביניהן הפרדת רשויות, דבקות בעקרונות הדת האסלאמית, הרחבת חירויות הפרט וחיזוק מערך זכויות האדם.

תיקון החוקה במרוקו

יום רביעי, 9 במרץ 2011

עדכונים מערב הסעודית, תימן, ירדן ותוניסיה

השלטונות הסעודיים החלו לשחרר כ-25 שיעים שנעצרו בשבוע שעבר במהלך ההפגנות שנערכו בדרישה לשחרר עצורים שיעים ובמחאה על האפליה בממלכה הסעודית. בתוך כך המלך הסעודי, עבדאללה בן עבד אל-עזיז, נפגש עם מנהיגי שבטים ואנשי דת מאזור אל-קטיף, שהיה אחד ממוקדי ההפגנות בשבוע שעבר.

המלך הסעודי באל-קטיף מנסה לרסן את המחאות
ונעבור לתימן, שם כוחות חי"ר של הצבא התפרסו ברחובות הבירה צנעאא', בכיכרות, בגשרים ומסביב למבנים ממשלתיים, כשהם מגובים ברכבים משוריינים ובנשק קל. פריסת כוחות הצבא נעשתה לאחר שעשרות אלפי מפגינים, אשר עורכים שביתת שבת מול אוניברסיטת צנעאא' בדרישה לפטר את הנשיא עלי עבדאללה צאלח, הודיעו על כוונתם להסלים את צעדיהם בתהלוכות גדולות ובקריאה למרי אזרחי עד שדרישותיהם תיעננה.

הפגנת נשים אתמול (8.3) בצנעאא'
בירדן, קראה מפלגת "חזית הפעולה האסלאמית" - הזרוע הפוליטית של ארגון האחים המוסלמים במדינה - לפזר את הפרלמנט ולהקדים את הבחירות, שכן "הפרלמנט הנוכחי אינו ראוי לאשר שינויים חוקתיים". במקביל, חמישה כותבים ועיתונאים ירדנים קראו למלך עבדאללה השני לפרסם הנחיות לממשלה על-מנת לאפשר חופש ביטוי רב יותר באמצעי התקשורת בממלכה ההאשמית.

ונסיים בתוניסיה, שם הודיע אתמול (8.3) משרד הפנים כי הוא מעניק אישורים חוקיים ל-10 מפלגות פוליטיות חדשות, כדי שאלו יבטאו רעיונות פוליטיים חדשים ומגוונים. מספר המפלגות בתוניסיה עומד כעת, לאחר מתן האישורים האחרונים, על 31.