הפגנות במצרים ותיאור הבלוג

הפגנות במצרים ותיאור הבלוג

יום שבת, 30 באפריל 2011

האחים המוסלמים במצרים לא יציעו מועמד לנשיאות ולא יחתרו לתפוס רוב בפרלמנט

תנועת "האחים המוסלמים" במצרים הודיעה, כי תתמודד על 49%-45% מהמושבים בבחירות לפרלמנט שצפויות להתקיים בספטמבר 2011. אולם, הנהגת התנועה הבהירה כי לא תעמיד אף-אחד מטעמה לבחירות לנשיאות מצרים ולא תתמוך באיש משורותיה שיתמודד על המשרה.

העובדה, כי התנועה תתמודד על פחות מ-50% מהמושבים מאפשרת למפלגה שתגבר עליה להשיג רוב בפרלמנט. יחד עם זאת, לפני כמה שבועות הודיעה התנועה כי תתמודד רק על שליש מהמושבים, אך אתמול החליטה הנהגת התנועה להגדיל את מספר המושבים עליהם תיאבק באזורי הבחירה השונים.

תמונת ארכיון של הנהגת "האחים המוסלמים" במצרים
הנקודה המעניינת היא, החלטת התנועה לא להעמיד אדם משורותיה לבחירות לתפקיד נשיא מצרים, שתיערכנה מיד לאחר הבחירות לפרלמנט. זאת למרות שבעבר הביע ד"ר עבד אל-מנעם אבו אל-פתוח, אחד מבכירי התנועה, את רצונו להתמודד על התפקיד הנכסף.

יש לציין, כי מאז שהודח הנשיא מבארכ, הדגישה תנועת "האחים המוסלמים" כי אין היא חותרת לתפוס את השלטון במצרים, או להשיג רוב בפרלמנט. זאת למרות שהתנועה נחשבת לאחת התנועות המסודרות, המאורגנות והחזקות במצרים.

ונסיים בקריקטורה שפורסמה באתר האינטרנט של רשת "אל-ג'זירה", המתארת את האווירה החדשה במצרים, ואולי גם בעולם הערבי:

צעיר המסמל את המהפכה המצרית אמר: "הרם ראשך - אתה ערבי", ובכלא מוחזק מבארכ הפרעוני

יום שישי, 29 באפריל 2011

הערכות לפיהן הפיגוע במרוקו בוצע על-ידי אל-קאעדה

ממשלת מרוקו הודיעה, כי הפיגוע שארע בבית-קפה במראכש נגרם כתוצאה מפעולת טרור, שייתכן ובוצעה על-ידי חוליה של ארגון אל-קאעדה. בפיגוע שארע אתמול (28.4) נהרגו 15 בני-אדם ו-23 נפצעו.

סוכנות הידיעות הרשמית של מרוקו הביאה דברים של שר הפנים המרוקני, אל-טיב אל-שרקאוי, שאמר כי מחקירה ראשונית של האירוע עולה כי הפיצוץ נגרם ממטען חבלה. מוקדם יותר אמר דובר הממשלה, ח'אלד אל-נאצרי, כי עדיין מוקדם לדבר על הגורם שעומד מאחורי הפיגוע, אך ציין כי לאחרונה פירקו כוחות הביטחון במדינה כמה רשתות טרור המשתייכות ל"ארגון אל-קאעדה בארצות המגרב האסלאמי".  

מלך מרוקו, מוחמד השישי, הורה לפתוח בחקירת הפיגוע הנחשב לקשה ביותר מאז הפיגוע בקזבלנקה שארע ב-2003, בו נהרגו 45 אנשים. בית-הקפה בו ארע הפיגוע במראכש נחשב לאתר תיירות המושך אליו תיירים רבים. 



יום חמישי, 28 באפריל 2011

בקיעים נוספים בשלטון אסד - מאות חברים במפלגת הבעת' מתפטרים, לצד דיווחים על עריקות בצבא

הניסיון האירופי לפרסם הודעת גינוי במועצת הביטחון של האו"ם בעקבות המתרחש בסוריה נכשל, עקב סירובן של רוסיה, סין ולבנון. זאת לאחר שבריטניה, צרפת, גרמניה ופורטוגל כבר הגישו טיוטת הודעה המגנה את ההתקפות האלימות של כוחות הביטחון הסוריים נגד המפגינים. הודעה זו זכתה לגיבוי הממשל האמריקני, שגינה בחריפות את השימוש המוגזם בכוח מצד השלטונות הסוריים. הסנאטור האמריקני, ג'ון מקיין, אף אמר כי הנשיא אסד איבד את הלגיטימיות של שלטונו.

בתוך כך, מדיווחים בתקשורת הערבית ואתרי אופוזיציה סוריים עולה, כי למעלה מ-220 חברי מפלגת הבעת' במחוז דרעא ובעיר באניאס התפטרו כמחאה על הדיכוי האלים של ההפגנות. 

הפגנה בבאניאס: "לא הבעת' ולא אסד ישחררו את הארץ"
בנוסף, החלו לזרום דיווחים על עריקות בצבא הסורי, אולם אין לכך אישור. סוכנות הידיעות הסורית אף פרסמה הכחשה לכך מפי מקור צבאי מוסמך. בהודעה שפרסמה הסוכנות נכתב, כי הדיווחים שהופיעו בערוצי לוויין ערביים הם "ניסיון לפגוע במוניטין של הממסד הצבאי ולהסית את תשומת הלב מהמזימה השמה לה למטרה לערער את ביטחונה של סוריה ויציבותה".

היום (28.4) צפויה להגיע לסוריה משלחת מומחים תורכית, שאמורה לסייע - כך לפי העיתונות הסורית הרשמית - בקידום הרפורמות במדינה. המעורבות התורכית, לא כל שכן ההתערבות התורכית, באה ככל הנראה בעקבות דרישה אירופית ואמריקנית, ואולי אף ערבית, לעמוד מקרוב ולהשפיע על המתרחש במדינה. בהקשר הזה, חשף היומון התורכי "אל-צבאח" כי ראש ה-CIA ערך בסוף חודש מרץ - כשבועיים לאחר פרוץ ההתקוממות - ביקור חשאי בתורכיה שנמשך חמישה ימים.

במקביל, ומה שנראה כצעד מחאה מצד התורכים על הסחבת שנוקט אסד בביצוע הרפורמות, החזירה תורכיה את שגרירה בדמשק לצורך התייעצות. צריך לזכור גם, כי קיים אינטרס תורכי מובהק בשימור היציבות בסוריה. לשתי המדינות גבול משותף באורך של כ-877 ק"מ. החשש התורכי הוא מפני הגירה מסיבית של תושבים סורים, ובעיקר כורדים, מצפון-מזרח המדינה אליה.

ונסיים בקריקטורה שהתפרסמה הבוקר בעיתון "אל-שרק אל-אוסט" ("המזרח התיכון"), המציגה את קורבנות הדיכוי בסוריה:

קורבנות הדיכוי בסוריה: "מקצועיות התקשורת, הרפורמה והדמוקרטיה"

יום רביעי, 27 באפריל 2011

שגריר פלסטין באלג'יריה ניצל מניסיון רצח

שגריר פלסטין באלג'יריה, חוסין עבד אל-ח'אלק, הותקף על-ידי שלושה פלסטינים במשרדו וניצל מניסיון רצח. השגרירות הפלסטינית בבירה אלג'יר פרסמה הודעה, בה נכתב כי "השגריר וצוות השגרירות הותקפו על-ידי קבוצת רוצחים ומפרי חוק".

מההודעה עולה, כי שלושה אנשים חמושים בסכינים נכנסו למבנה השגרירות והלכו הישר למשרדו של השגריר. השגריר עבד אל-ח'אלק נאבק עמם וכתוצאה מכך נפגע בראשו. הוא הובל לבית-החולים, שם תפרו את פצעיו.

השגרירות באלג'יריה הגישה תלונה לגורמים הרלוונטיים ודרשה מכוחות הביטחון ללכוד את התוקפים. העיתונות האלג'יראית מדווחת, כי המניע לתקיפה הוא החלטה בדבר הפסקת תשלום המשכורות לפלסטינים שהם אינם עובדי השגרירות, כמו אנשי הביטחון המסכל השוהים באלג'יריה.

שגריר פלסטין באלג'יריה

יום שלישי, 26 באפריל 2011

שרי החוץ הערביים צפויים להיפגש בקרוב כדי לדון במתרחש בסוריה

השאם יוסף, מנהל משרד מזכ"ל הליגה הערבית, אמר כי בקרוב ייערך כינוס בדרג שרי חוץ כדי לדון במצב בסוריה. בהצהרות שמסר לתקשורת הערבית, אמר יוסף כי מה שמתרחש במספר מדינות ערביות "מבטא דרישות לגיטימיות של העמים של אותן מדינות". 

הוא הוסיף, כי הליגה הערבית דרשה מהמשטרים הערביים להיענות לדרישות הרחוב הערבי ולחדול משימוש באלימות נגד המפגינים. לפני כמה ימים אמר מזכ"ל הליגה הערבית, עמר מוסא, כי אין דרך חזרה מהמהפכות העממיות הדורשות רפורמה וחירות. 



יום שני, 25 באפריל 2011

דיווחים מלוב - מטוסי נאט"ו ניסו לחסל את אל-קד'אפי; כווית מעבירה 177 מיליון דולר למורדים

מטוסי נאט"ו תקפו את מתחם המגורים של שליט לוב, מעמר אל-קד'אפי, באל-עזיזיה שבטריפולי, במה שהוגדר כניסיון לחסל אותו. דוברת בשם אל-קד'אפי מסרה, כי התקיפה בוצעה לפנות בוקר וגרמה ל-45 פצועים, 15 מהם במצב קשה, בעוד אחרים עדיין נעדרים.

האם כוחות נאט"ו ניסו לחסל את אל-קד'אפי?
לדבריה, המבנה שהופצץ שימש את אל-קד'אפי לישיבות ממשלה ולפגישות אחרות. בתוך כך, תקיפות מטוסי נאט"ו בטריפולי הביאו להפסקת השידורים של שלוש תחנות טלוויזיה לוביות לזמן קצר. תקיפות אלו בוצעו לאחר שכוחות נאט"ו הודיעו, כי הם יגבירו את ההתקפות נגד אנשיו של אל-קד'אפי. אתמול (24.4) נהרגו 12 בני-אדם ולמעלה ממאה נפצעו בהפצצות על העיר מצראתה.

במקביל, יו"ר מועצת המעבר הלאומית בלוב, מצטפא עבד אל-ג'ליל, המשמש כמנהיג המורדים, הודיע במהלך ביקורו בכווית כי הצליח להשיג ממנה סיוע כספי הנאמד בכ-177 מיליון דולר. 

כווית מעניקה סיוע כספי למורדים

יום ראשון, 24 באפריל 2011

מחלוקות בתוך ההנהגה האיראנית

חילוקי דעות התגלעו באיראן בין המנהיג הרוחני של הרפובליקה האסלאמית, איתאללה עלי ח'אמנהאי, לבין הנשיא מחמוד אחמדינז'אד, על רקע התפטרותו של שר המודיעין, חידר מצלחי, מתפקידו.

ח'אמנהאי הזהיר מפני התפשטות חילוקי דעות בתוך ההנהגה האיראנית, שכן הדבר עלול לסכן את "המהפכה האסלאמית", כדבריו. בנאום ששודר בטלוויזיה האיראנית, הודיע ח'אמנהאי כי הוא לא יהסס להתערב בענייני הממשלה בכל הנוגע למשרת שר המודיעין.

ח'אמנהאי, שלמעשה הוא השולט באיראן, ציין כי הוא הורה להחזיר את מצלחי לתפקידו ולבטל את התפטרותו שכבר התקבלה על-ידי אחמדינז'אד. הוא הוסיף, כי הוא אינו מתיר לאיש להתערב במנגנון המודיעין. על-פי הערכות שונות, אחמדינז'אד ובעלי בריתו באיראן מנסים לצבור כוח ולקרוא תגר על המנהיג הרוחני. אולם, נאומו האחרון של ח'אמנהאי נועד להבהיר כי אסור לאיש לנסות ולפגוע בסמכויות של ההנהגה הדתית השולטת באיראן. 

עלי ח'אמנהאי

יום שבת, 23 באפריל 2011

סקפטיות בעיתונות הערבית מהסיכוי להשיג הכרה בינלאומית במדינה פלסטינית

יו"ר הרשות הפלסטינית, מחמוד עבאס (אבו מאזן), פועל בחודשים האחרונים כדי להשיג הכרה בינלאומית במדינה פלסטינית בעצרת הכללית של האו"ם, אשר מתכנסת בספטמבר 2011.

הבוקר (23.4) התפרסמו שתי קריקטורות בעיתונים ערביים, המבטאים את הסקפטיות השוררת ברחוב הערבי מהצלחה של צעד זה. היומון הירדני "אל-דסתור" ("החוקה"), המוכר כעיתון פרו-פלסטיני, טוען באמצעות הקריקטורה שפרסם כי מבחינת האמריקאים שום עיתוי אינו מתאים להכרה במדינה פלסטינית:


המוטיב האמריקני חוזר גם בקריקטורה שפרסם היומון הסעודי "אל-וטן" ("המולדת"), בה חוסם הממשל האמריקני בפני אבו מאזן את הדרך להשיג הכרה בפלסטין:



יום שישי, 22 באפריל 2011

"יום שישי העצום": עשרות הרוגים ובקיעים ראשונים בשלטון הסורי

כתב תחנת "אל-ערביה" בדמשק דיווח מפי פעילי זכויות אדם, כי לפחות 38 בני-אדם נהרגו היום (22.4) ועשרות נוספים נפצעו מירי של כוחות הביטחון הסוריים לעבר מפגינים בכמה ערים. זאת למרות שאתמול (21.4) פרסם הנשיא אסד שלושה צווים בדבר סיום מצב החירום, ביטול בית-הדין העליון לביטחון המדינה ומתן היתר לערוך הפגנות לא אלימות.

הפגנות המוניות פרצו היום בכמה מוקדים: דמשק, חומס, דרעא, דומא, אל-חסכה, אל-קאמשלי וערים נוספות. עדי ראייה מסוריה מדווחים, כי אנשי הביטחון פתחו באש חיה לעבר המפגינים והשתמשו בגז מדמיע בניסיון לפזר את הפגנות הענק.

תושבי סוריה על שלל העדות השונות - מוסלמים, נוצרים, סונים, דרוזים וכורדים - מפגינים היום במה שמכונה "יום שישי העצום", תוך שהם מפרים בבוטות את דרישת השלטונות הסוריים להפסיק את גל המחאה. חרף פריסה נרחבת של הצבא הסורי במוקדים השונים, יצאו רבבות התושבים להפגין כשהם מניפים את הסיסמא: "יחד לעבר החופש - לב אחד, יד אחת, מטרת אחת".

בתוך כך, תחנת "אל-ג'זירה" מדווחת כי פעילים סורים, העומדים מאחורי ארגון ההפגנות, דרשו מהנשיא אסד בהודעה שפרסמו לכונן משטר דמוקרטי ולהביא להפסקת השליטה הבלעדית של מפלגת הבעת' במפה הפוליטית בסוריה. מדובר בהודעה ראשונה מסוגה, מאז פרצו ההפגנות לפני כחמישה שבועות, המתפרסמת מאת ועדות התיאום המקומיות המייצגות את המחוזות השונים. בהודעה נכתב, כי סיסמאות החירות והכבוד יושגו אך ורק על-ידי שינוי המשטר.

ואם זה לא מספיק, אז בקיעים ראשונים בשלטון הסורי צצים מעל פני השטח. התאחדות חכמי הדת הסורים קבעה, כי מוטלת חובה הלכתית על כל מוסלמי - תהא אשר תהא אזרחותו - לסייע לדרישות המפגינים. בהודעה שפרסמה ההתאחדות, היא הצדיקה את התביעות לרפורמות וקראה להאיצן.


שיר שהקדישו הצעירים בסוריה למען חללי ההפגנות

יום חמישי, 21 באפריל 2011

עמר מוסא, המועמד לנשיאות מצרים: "קמפ דיוויד הסתיים"

אתר חדשותי מצרי ציטט אתמול (20.4) את מזכ"ל הליגה הערבית והמועמד לנשיאות מצרים, עמר מוסא, שאמר כי הסכם השלום בין מצרים וישראל "הסתיים". מוסא, שהשתתף בצוות המו"מ עם ישראל ב-1978, מסר הצהרות אלו במסגרת ראיון שקיים עמו האתר "מצראוי" (Masrawi). 

בראיון מוקלט השיב מוסא לשאלות של צעירים ממצרים, ואמר: "קמפ דיוויד הסתיים... וקמפ דיוויד לא מכתיב את המצב הנוכחי". הוא הוסיף: "מה שמכתיב את המצב הזה הוא שני מסמכי היוזמה הערבית: הכללית הערבית-ישראלית, והפרטית הנוגעת ליחסים בין מצרים וישראל".

מוסא, שצפוי לסיים את תפקידו כמזכ"ל הליגה הערבית בחודש הבא, הוא בין המועמדים המובילים כרגע לתפקיד נשיא מצרים, שייקבע בבחירות שייערכו בחודשים הקרובים.



יום רביעי, 20 באפריל 2011

המאבק על ההנצחה - קמפיין נרחב במצרים להסרת שמה של סוזאן מבארכ מכל המבנים הציבוריים

הדרישות להסיר את שמו של הנשיא לשעבר חוסני מבארכ ושם רעייתו סוזאן מבארכ ממוסדות ומבנים במצרים קיבלו ממד רשמי, לאחר תביעה משפטית שהוגשה נגד הממשלה, במטרה לחייב אותה למחוק את שמותיהם מכל הכיכרות, הרחובות, בתי-הספר, הספריות, האגודות והמבנים השונים ברחבי מצרים, ובמקומם להנציח את שמותיהם של חללי מהפכת ה-25 בינואר.

סוזאן מבארכ
שמה של סוזאן מבארכ מתנוסס מעל מבנים רבים במצרים. ישנם 549 בתי-ספר על שם רעייתו של הנשיא המודח. בנוסף, שמה מונצח בבתי-חולים, מרפאות ציבוריות, גנים, כיכרות וכיו"ב. זאת ועוד: סוזאן מבארכ עמדה בראש אגודות ציבוריות רבות, כמו המועצה הלאומית לנשים, מועצת הנאמנים של ספריית אלכסנדריה, מועצת הנאמנים של בית-החולים לילדים חולי סרטן, ארגון הסהר האדום המצרי (המקביל לארגון הצלב האדום), ובנוסף פיקחה וחנכה פרויקטים רבים בתחומי החברה.

למעשה, ישנם מוסדות שכבר הסירו את שמם של חוסני מבארכ ורעייתו סוזאן, מיד לאחר שהודיע מבארכ על התפטרותו ב-11 בפברואר 2011. כך למשל, מרכזי המחקר לטכנולוגיה ומדעים על-שם סוזאן מבארכ, הכפופים למשרד החינוך, שינו את שמם ל"מרכזי המחקר לטכנולוגיה ומדעים", עניין הבולט במיוחד באתרי האינטרנט של המרכזים הללו. 

עמוד הבית של "מרכז המחקר לטכנולוגיה ומדעים":
למעלה - האתר כפי שהיה במרץ 2009; למטה - האתר כיום (שמה של סוזאן מבארכ הושמט)
משרד החינוך הותיר בידי מושלי המחוזות את ההחלטה, האם להסיר את שמה של סוזאן מבארכ מכל בתי-הספר שבמחוזותיהם. חלק ממושלי המחוזות כבר החלו בתהליך הסרת שמה. ישנם אזרחים שלא מחכים להחלטה רשמית בעניין, והחלו בעצמם להסיר את שמה של סוזאן מבארכ משערי בתי-הספר, ובמקומה להנציח שמות הקשורים למהפכה, כדוגמת "25 בינואר", "החירות" או "החללים". 

המאבק על ההנצחה הגיע גם ל"פייסבוק" - קבוצה הקוראת להחליף את שמה של סוזאן מבארכ
ב"אם השהיד", לזכרם של חללי מהפכת ה-25 בינואר

יום שלישי, 19 באפריל 2011

אסד מורה על ביטול מצב החירום, אך סיום ההפגנות עוד לא נראה באופק

סוכנות הידיעות הסורית דיווחה, כי ממשלת סוריה החדשה אישרה טיוטת צו המורה על ביטול מצב החירום ועל ביטול בית-הדין העליון לביטחון המדינה. ההודעה ההיסטורית התקבלה בזמן שבעיר חומס נערכו הלוויות לקורבנות נוספים של ההתקוממות בסוריה, שנהרגו הבוקר (19.4) מאש כוחות הביטחון.

בתוך כך, משרד הפנים הסורי פרסם הודעה לאזרחים המזהירה מפני עריכת הפגנות והשתתפות בתהלוכות מחאה. המסר ברור: משטרו של אסד נכנע אמנם לדרישות המפגינים, אך מתח קו אדום בולט - שלטונות סוריה אינם מוכנים לסבול הפגנות נוספות, והם לא יהססו לנקוט יד קשה יותר ממה שנקטו עד כה כדי לבלום כל ניסיון מחאה. על הרקע הזה, אישרה הממשלה הצעת חוק המסדיר עריכת הפגנות שקטות, הווה אומר, בניגוד למה שהתרחש בשבועות האחרונים.

נשאלת השאלה, האם גל ההפגנות בסוריה ייפסק בעקבות צעדים אלה? מצד אחד, ביטול חוקי החירום אמנם עונה על חלק מתביעות המפגינים, אך נדמה לי כי מרבית התושבים בסוריה מבינים שמשטרו של אסד ימצא דרכים אחרות להשליט טרור ודיכוי על התושבים, ואולי אף להתנקם בחלק מהם. מצד שני, ברור לכולם, וגם לאסד עצמו, כי מחסום הפחד נשבר לחלוטין וכי המפגינים מסוגלים ללכת עד הסוף, קרי - להפגין עד הפלת המשטר. השאלה היא, אם כן, קשורה יותר לכוח רצון, אורך רוח וסיבולת המפגינים ואולי גם לגורמים בזירה הבינלאומית שיכולים לתת דחיפה לגורמי האופוזיציה.

הלוויה של אחד הקורבנות בעיר חומס

יום שני, 18 באפריל 2011

גם נאומו השני של בשאר אל-אסד לא עוזר; ההפגנות נמשכות והקריאות נגדו רק מתגברות

מקורות סוריים מסרו, כי לפחות 14 אנשים נהרגו וכ-50 נפצעו אתמול (17.4) בעיר חומס, כאשר כוחות הביטחון פתחו באש במהלך הלוויה שנערכה לאחד המפגינים. 

יום אחרי נאומו הפייסני של הנשיא אסד והרוחות בסוריה ממשיכות לסעור. התקשורת הערבית מדווחת על הפגנות בבאניאס, אל-לאד'קיה ודרעא. עדי ראייה מדווחים, כי בהפגנות אלו נשמעו סיסמאות עוינות יותר כלפי בשאר אל-אסד. בהפגנה שנערכה ליד דרעא קראו המפגינים במפורש להפיל את אסד, ובהפגנות נוספות בבירה דמשק ובסביבותיה קראו התושבים לערוך רפורמות נרחבות במדינה.

מכונית שרופה בעיר באניאס ועליה כתוב:
"שים לב... אתה בבאניאס, לא בישראל. הלאה המשטר"
ארגוני זכויות אדם מוסרים, כי מאז פרוץ המהומות בסוריה לפני כחודש נהרגו למעלה מ-200 בני-אדם - מספר שככל הנראה צפוי עוד לעלות. בתוך כך, העיתון הבין-ערבי "אל-שרק אל-אוסט" ("המזרח התיכון"), היוצא לאור בלונדון, פרסם הבוקר (18.4) קריקטורה יפה המתארת את הניסיון הכושל של השליטים הערביים לבלום את המחאות בעולם הערבי:


בהזדמנות זו, אני רוצה לאחל חג שמח וכשר לכל בית ישראל!

יום ראשון, 17 באפריל 2011

הנשיא אסד מבטיח: מצב החירום יבוטל תוך ימים, ויפורסמו חוקים חדשים המקדמים את חירויות הפרט

נשיא סוריה, בשאר אל-אסד, הכריז אתמול (16.4) כי החלטה בדבר ביטול חוקי החירום הנהוגים במדינה למעלה מ-40 שנים תתקבל תוך מספר ימים. הנשיא אסד ישב אתמול בראש הישיבה הראשונה של הממשלה החדשה בראשות עאדל ספר, וקרא בדבריו לנקוט צעדים לקראת עריכת רפורמות במדינה, תוך שהוא מדגיש כי סוריה נתונה למזימה חיצונית.

אסד יושב בראש הישיבה הראשונה של הממשלה החדשה
אסד, שנראה הפעם הרבה יותר רציני ומאופק בהשוואה לנאום הקודם שנשא בפני הפרלמנט ב-30 במרץ 2011, אמר כי כל מי שנהרג בהפגנות ברחבי סוריה נחשב ל"שהיד", בין אם הוא אזרח מן השורה או איש כוחות הביטחון. כמו כן, דיבר אסד על חוק המפלגות, וקרא לממשלה החדשה להציב לוח זמנים לפרסום החוק.

בנוסף, התייחס אסד לחוק בחירות חדש וחוק נוסף להסדרת התקשורת במדינה, הנתונה כיום לפיקוח הדוק מצד השלטונות, וקרא לממשלה גם במקרה הזה להציב לוח זמנים לפרסום חוקים חדשים. בשעות ובימים הקרובים נדע האם נאומו השני של בשאר אל-אסד ירגיע את הרוחות במדינה, או שמא האירועים יצאו כבר משליטתו.

מכל מקום, העיתונות הסורית הרשמית ממשיכה לשמור על אופטימיות. העיתון הסורי "אל-וטן" ("המולדת") מפרסם היום בעמוד השער את דבריו של אסד: "ביטול מצב החירום יחזק את ביטחוננו".



יום שבת, 16 באפריל 2011

הזרם הג'יהאדי בירדן מוסיף להתחזק ולצבור כוח

כוחות הביטחון הירדניים עצרו אתמול (15.4) עשרות מפעילי הזרם הסלפי-ג'יהאדי, על רקע עימותים שפרצו בין הצדדים בעיר אל-זרקאא', השוכנת מזרחית לבירה עמאן. השלטונות הירדניים עצרו את אחד ממנהיגי התנועה הג'יהאדית בירדן, אבו מוחמד אל-טחאוי, דקות ספורות לאחר שסיים ראיון עם רשת "אל-ג'זירה", בו הכחיש כי אנשיו השתמשו בנשק קר נגד אנשי הביטחון הירדניים.

מפקד הבטכ"ל (הביטחון הכללי) הירדני, חוסין אל-מג'אלי, הודיע כי נעצרו 17 פעילים, אולם מקורות מתוך הזרם הסלפי-ג'יהאדי מדווחים על יותר מ-30 עצורים. אל-מג'אלי ציין, כי עשרות אנשי ביטחון נפצעו בעימותים מפגיעות של אבנים, חרבות ואלות. 

כדאי להזכיר, שעוד בספטמבר 2010 עצרו השלטונות הירדניים את אבו מוחמד אל-מקדסי, הנחשב לאחד האידיאולוגים החשובים של ארגוני הג'יהאד הגלובלי ולמורה הרוחני של אבו מצעב אל-זרקאוי, שהיה מנהיג אל-קאעדה בעיראק ומוצאו בעיר הירדנית אל-זרקאא'. 

הזרם הסלפי-ג'יהאדי בירדן מתחזק; בצד ימין למעלה - איש כוחות הביטחון שנפגע בעימותים


יום שישי, 15 באפריל 2011

הוחלט להעביר את מבארכ לבית-חולים צבאי בדרום קהיר

מושל מחוז דרום סיני, מוחמד עבד אל-פצ'יל שושה, אישר היום (15.4) כי הוחלט להעביר את הנשיא המודח, חוסני מבארכ, לבית-חולים צבאי, כפי הנראה בדרום קהיר, ולתגבר את האבטחה סביבו. התובע הכללי במצרים, עבד אל-מג'יד מחמוד, הסביר לסוכנות הידיעות המצרית כי הוחלט להעביר את מבארכ לבית-חולים אחר, כדי לספק לו טיפול רפואי טוב ושמירה צמודה.


כמו כן, דיווחה סוכנות הידיעות המצרית כי עם שיפור במצבו של מבארכ, תיבחן האפשרות להעבירו לבית-הכלא בו הוא צפוי לשהות במאסר. בתוך כך, קצין משטרה בבית-החולים הבינלאומי בשרם אל-שיח', שם טופל עד כה מבארכ, אמר שמצבו אינו יציב, באופן כזה שהעברתו למקום אחר בכלל איננה אפשרית.




יום חמישי, 14 באפריל 2011

ארבעה פלסטינים נהרגו מחנק בתוך מנהרת הברחה

ארבעה עובדים פלסטינים נהרגו ביום שלישי (12.4) כתוצאה מחנק בתוך מנהרת הברחה, שהופגזה לאחרונה על-ידי ישראל לאורך הגבול בין רצועת עזה ומצרים.

מקורות פלסטיניים מסרו, כי הארבעה, בשנות ה-20 לחייהם, הוצאו מהמנהרה, הסמוכה לעיר רפיח שבדרום הרצועה, כשהם ללא רוח חיים. שישה עובדים נוספים נפגעו במהלך ניסיונות ההצלה. 

בשלוש השנים האחרונות נהרגו יותר מ-160 פלסטינים במנהרות הללו, אשר מספרן נאמד במאות הפרוסות בין רצועת עזה ומצרים, במטרה להבריח סחורות ואמצעי לחימה לתוך הרצועה. 

מנהרה לאחר הפגזה ישראלית ברצועת עזה

יום רביעי, 13 באפריל 2011

מבארכ ושני בניו נעצרו ל-15 יום לשם חקירה

התקשורת הערבית מדווחת הבוקר (13.4), כי הנשיא המודח, חוסני מבארכ, ושני בניו, עלאא' וגמאל, נעצרו ל-15 ימים לשם חקירה. אתמול (12.4) הועבר מבארכ לבית-החולים הבינלאומי בשרם אל-שיח' לאחר שזומן לחקירה באשמת מעורבות בהרג מפגינים ושחיתות פיננסית. 

מבארכ, רעייתו סוזאן ובנו גמאל
במהלך החקירה מבארכ חש ברע, ויש אף שדיווחו כי עבר אירוע לב, והובהל ליחידה לטיפול נמרץ בבית-החולים בשרם אל-שיח'. כפי הנראה, החקירה עמו תימשך מחדרו בבית-החולים. בינתיים, שני בניו נחקרים בעיר אל-טור, הנחשבת לבירת מחוז דרום סיני.

מדיווחים בתקשורת הערבית עולה, כי כוחות ביטחון מאבטחים את בית-החולים בו שוהה מבארכ. עיתון "אל-אהראם" ("הפירמידות"), שעד לא מזמן היה שופרו של מבארכ, דיווח כי הנשיא המודח השתמש במחלתו כתירוץ לחמוק מהחקירות. הבוקר מדווח העיתון, כי חמישה אישומים מופנים לנשיא לשעבר, בהם הסתה ומעורבות בהרג מפגינים בכיכר "אל-תחריר" והחזקת חשבונות סודיים.

המפגינים קוראים למהר ולמצות את הדין עם מבארכ

יום שלישי, 12 באפריל 2011

המחאות בסוריה הגיעו לאוניברסיטת דמשק

מאות סטודנטים סורים הפגינו אתמול (11.4) בתוך אוניברסיטת דמשק, לאות הזדהות עם קורבנות הפגנות המחאה בדרעא. פעילי זכויות אדם דיווחו, כי מפגין אחד נהרג, אך השלטונות בדמשק מכחישים זאת. בתוך כך, כוחות הביטחון הסוריים מכתרים את עיר החוף באניאס.

התקשורת הערבית מדווחת, כי טנקים סורים מכתרים את העיר באניאס
עדי ראייה דיווחו, כי אנשי ביטחון בלבוש אזרחי תקפו סטודנטים בתוך הקמפוס ועצרו רבים מהם. הסטודנטים שהפגינו התגודדו מול מבנה הפקולטה למדעים וקראו קריאות לזכרם של חללי ההפגנות ולמען החירות. סטודנטים אחרים באוניברסיטה, הפעילים במפלגת הבעת' ונאמנים למשטרו של אסד, הגיבו לקריאות המפגינים וכינו אותם "סוכנים של אמריקה".

בתוך כך, מוחמד ריאד שקפה, מנהיג ארגון "האחים המוסלמים" בסוריה - שפעילותו אסורה על-פי חוק - הודיע כי הוא תומך במפגינים שיצאו נגד השלטונות הסוריים בדרישה לדמוקרטיה. בראיון עם סוכנות הידיעות "רויטרס", אמר שקפה ממקום שהותו בערב הסעודית, כי ארגונו אינו עומד מאחורי ההפגנות, אך תומך בהן לחלוטין.

"האחים המוסלמים" בסוריה, אולי יחזרו לפעול במדינה?
ונסיים במשפט אחד, שמבהיר אולי את תמונת המציאות בסוריה בצורה הטובה ביותר. לפני כמה ימים פוטרה עורכת היומון הסורי הממסדי "תשרין", סמירה אל-מסאלמה, מכיוון שמתחה ביקורת בראיון לרשת "אל-ג'זירה" על השימוש המופרז בכוח שעושה הצבא. והנה העורך החדש ככל הנראה, מניר אל-ואדי, כותב אתמול מאמר מערכת שמסביר היטב את עמדת משטרו של אסד: "שוגה מי שחושב שהחירות חשובה יותר מהביטחון, או נמצאת גבוה יותר בסדר העדיפויות".

יום שני, 11 באפריל 2011

מדינות המפרץ קוראות לנשיא תימן להתפטר

מזכ"ל "מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ", עבד אל-לטיף אל-זיאני, הודיע אתמול (10.4), כי המדינות החברות במועצה (ערב הסעודית, כווית, איחוד האמירויות הערביות, קטר, בחרין ועומאן) ביקשו מנשיא תימן, עלי עבדאללה צאלח, למסור את השליטה לסגנו, כדי לפתור את המשבר במדינה.

לאחר פגישה שערכו אתמול בריאד שרי החוץ של שש מדינות המועצה, הם קראו לממשלת תימן ולאופוזיציה לכנס פגישה בערב הסעודית, שתסלול את הדרך להעברת השלטון בתימן בדרכי שלום.

אל-זיאני, מזכ"ל המועצה, הבהיר כי הדרוש הוא להעביר את סמכויות השלטון לסגן נשיא תימן, עבד רבה מנצור האדי, ולאחר מכן להרכיב ממשלת אחדות לאומית בראשות האופוזיציה, שלה תהיה הסמכות להקים ועדות ומועצות, שבאחריותן לנהל את העניינים המדיניים, הביטחוניים והכלכליים, לגבש חוקה חדשה ולערוך בחירות.

מימין לשמאל: שר החוץ הסעודי, שר החוץ הקטרי ושר החוץ הבחריני

יום ראשון, 10 באפריל 2011

מתיחות במפרץ - איראן מגרשת 3 דיפלומטים כוויתים

מתיחות בין איראן לכווית: איראן גירשה אתמול (9.4) שלושה דיפלומטים כוויתים ונתנה להם אולטימאטום של שלושה ימים לעזוב את שטחה, זאת בתגובה לצעדים שנקטה כווית לאחר שחשפה חוליית ריגול איראנית.

בסוף חודש מרץ 2011 גזר בית-משפט כוויתי גזר-דין מוות על אזרח כווייתי ושני איראנים, שהורשעו בהשתייכות לחוליית ריגול שפעלה למען איראן. כמו כן, נגזר מאסר עולם על אזרח סורי ואזרח מהרפובליקה הדומיניקאנית, שהיו חברים בחוליה ונתפסו על-ידי השלטונות הכוויתיים במאי 2010. מכתב האישום עולה, כי החוליה התכוונה לבצע פיגועים במתקנים צבאיים ומתקני נפט על אדמת כווית.

חברי החוליה הורשעו בריגול לטובת איראן ובהעברת מידע מודיעיני למשמרות המהפכה האיראניים על הצבא הכוויתי ועל הכוחות האמריקנים הפרוסים בכווית. איראן כמובן הכחישה כל קשר לחוליית הריגול.

כווית סיכלה ריגול איראני בשטחה

יום שבת, 9 באפריל 2011

לראשונה מאז הדחת מבארכ, הפגנה מול השגרירות הישראלית בדרישה לסגור אותה ולגרש את השגריר

אלפי בני-אדם השתתפו אתמול (8.4) במספר הפגנות שנערכו בערים סוריות שונות. בהפגנות - במהלכן דרשו המפגינים רפורמות, מאבק בשחיתות וחירויות - נהרגו עשרות אנשים ונפצעו מאות.

ארגוני זכויות אדם בסוריה טוענים, כי 22 בני-אדם נהרגו בהפגנות שאירעו בדרעא, בחומס וחרסתא שבפרברי דמשק. לעומת זאת, סוכנות הידיעות הסורית הרשמית טוענת כי 19 אנשי ביטחון ושוטרים נהרגו ו-75 נוספים נפצעו מירי של "קבוצות חמושות" בדרעא.

מפגינים כורדים בעיר אל-קאמשלי, אתמול
אולם, התפתחות חמורה יותר, לפחות מבחינת ישראל, הגיעה דווקא מדרום. אלפי מצרים הפגינו אתמול מול השגרירות הישראלית בקהיר ודרשו לגרש את השגריר, בתגובה לתקיפות הישראליות ברצועת עזה. המפגינים דרשו גם לסגור את השגרירות ולבטל את כל ההסכמים החתומים עם ישראל. 

המפגינים הניפו שלטים הקוראים לניתוק היחסים עם ישראל ולהורדת הדגל הישראלי ממבנה השגרירות. המפגינים הדגישו, כי הם מתנגדים לכל צורה של שיתוף פעולה עם "האויב הישראלי", ואמרו כי קיימת חובה לנתק את כל היחסים הדיפלומטיים, המסחריים והתרבותיים עם ישראל.

כמו כן, קראו המפגינים לצבאות ערב לפתוח במלחמה מאוחדת נגד ישראל, שמטרתה "להשמיד את הישות הזאת, אשר עוינת את המדינות הערביות והאסלאמיות". על-פי דיווחים בתקשורת הערבית, חיילים מצרים, השומרים על מבנה השגרירות, מנעו מהמפגינים להתקרב למבנה עצמו.

יש לציין, כי זו הפעם הראשונה מאז הדחת הנשיא מבארכ שתושבים מצרים מפגינים נגד ישראל. הפגנה זו התקיימה גם ימים ספורים לאחר שהשגריר הישראלי שב למעונו, אותו עזב בעקבות ההפגנות שהיו במדינה.

המפגינים הניפו את דגלי פלסטין מול השגרירות הישראלית בקהיר

יום שישי, 8 באפריל 2011

יום שישי נוסף של הפגנות צפוי בסוריה

אתרי האופוזיציה הסוריים הכריזו היום (8.4) על "יום שישי של עמידה איתנה" ועל שורה של הפגנות, שצפויות להיערך מיד לאחר תפילות הצהריים. אתמול (7.4) הפגינו אלפי סורים בעיר דאריא שליד דמשק, ולמעשה ההפגנות נמשכות מדי יום, למרות שהתקשורת הערבית, ובמיוחד רשת "אל-ג'זירה", אינה מסקרת את האירועים בהרחבה.

"יום שישי של עמידה איתנה, 8 באפריל.
נעמוד איתן למרות פצעינו, ונפגין בשקט בדרישה לחירות"
אתמול פרסם הנשיא בשאר אל-אסד שני צווים חשובים. צו אחד עסק בפיטוריו של מושל מחוז חומס, מוחמד איאד ע'זאל, ובצו השני החליט הנשיא אסד להעניק אזרחות סורית ערבית לתושבי מחוז אל-חסכה הכורדי, הרשומים  כיום כזרים בסוריה. צעד זה למען הכורדים בא לאחר שורה של צעדים שנקט אסד למען המוסלמים הסונים במדינה. אסד החליט להפסיק את פעילותו של הקזינו היחידי במדינה, והתיר מחדש למוסלמיות לעטות "נקאב" (רעלה) במוסדות הלימוד השונים.

מנסים לשדר עסקים כרגיל. טקסים לרגל יום השנה לייסוד מפלגת הבעת', אתמול בדמשק
אולם, אנשי האופוזיציה בסוריה טוענים כי צעדים אלה אינם מספיקים, והיום כאמור צפויות להימשך ההפגנות. בתוך כך, סגן נשיא סוריה לשעבר, עבד אל-חלים ח'דאם, שערק לצרפת משוכנע שבסופו של דבר בשאר אל-אסד יוותר על כס השלטון.

עבד אל-חלים ח'דאם. אולי ישוב בעתיד הקרוב לסוריה?

יום חמישי, 7 באפריל 2011

האם רצועת עזה עוברת תהליך שיעיזציה?

העיתון הערבי "אל-חיאת" ("החיים"), היוצא לאור בלונדון, מדווח הבוקר (7.4) כי בשנים האחרונות קבוצה של פלסטינים קיבלה על עצמה את האסכולה השיעית בעזה, שהיא כאמור מעוזה של תנועת חמאס הסונית הזוכה לסיוע איראני ומהווה מוקד לדריסת רגל איראנית באזור.

למרות שקיימות מחלוקות בין הסונים לשיעים, ולאחרונה אף שמענו התבטאויות קשות של מדינות המפרץ נגד איראן, חמאס מוצאת את עצמה משתפת פעולה באופן הדוק עם איראן, ואגב כך עם האסכולה השיעית, מחשש לפגיעה ביחסיה עם טהראן.

עבד אל-רחים חמד, בן 42, שנהיה שיעי לפני כחמש שנים אומר: "הזרם השיעי ברצועת עזה רואה עצמו כהמשך של הרפובליקה האסלאמית האיראנית ושל חזבאללה". מביתו שבמחנה הפליטים ג'באליא בצפון עזה, בו תלויות תמונות של האיתאללה עלי ח'אמנהאי, המנהיג הרוחני העליון של איראן, ושל חסן נצראללה, מנהיג חזבאללה, הוא מוסיף: "העתיד שייך לשיעים. חזבאללה הוא מי שישחרר את פלסטין ולסונים לא יהיה חלק בניצחון הזה... מספרנו בעזה הגיע למאות ובקרוב נתחיל לבצע פעילויות פוליטיות".

עבד אל-נאצר אל-מצרי, מורה בן 44, עבר לאסכולה השיעית לאחר מלחמת לבנון השנייה ביולי 2006. לדבריו, חסן נצראללה הוא הגורם להפיכתו לשיעי. הוא מוסיף, שמשפחתו התנגדה למהלך והקידום בעבודתו נפסק מכיוון שעמיתיו לא אוהבים את השיעים.

בתנועת חמאס ממעיטים מחשיבות התופעה, במיוחד משום שמדובר במאות בודדות בעוד האוכלוסייה ברצועת עזה עומדת על כ-1.5 מיליון בני-אדם. אחמד יוסף, יועצו הפוליטי של אסמאעיל הניה, אומר: "אין שיעים בעזה, יש רק תחושות אמפתיה עם חזבאללה ואיראן". יחד עם זאת, תושבים שיעים ברצועה מספרים כי מנגנוני הביטחון של חמאס עצרו אותם לחקירה בשל עמדותיהם הדתיות.

הכתבה בעיתון "אל-חיאת"

יום רביעי, 6 באפריל 2011

"החרטה" של גולדסטון בעיני התקשורת הערבית

המאמר שפרסם המשפטן הדרום אפריקאי, ריצ'רד גולדסטון, בעיתון "הוושינגטון פוסט" ב-1 באפריל (מקרי?), בו כתב "אם הייתי יודע אז מה שאני יודע היום, דו"ח גולדסטון היה מסמך שונה", עורר סערה גדולה בישראל, בעוד התקשורת הבינלאומית התייחסה לנושא בשוויון נפש.

גם התקשורת הערבית לא יצאה מגדרה בהתייחסותה לנושא, שכן עניינים חשובים יותר (לטעמה) נמצאים על הפרק, אך הנה קריקטורה שפורסמה היום (6.4) בעיתון "אל-קדס אל-ערבי" ("ירושלים הערבית"), המוכר כעיתון הנוקט קו אנטי-ישראלי נוקשה:


יום שלישי, 5 באפריל 2011

המועצה העליונה של הכוחות המזוינים: מצרים לא תהיה איראן מספר 2

המועצה העליונה של הכוחות המזוינים במצרים, השולטת כרגע במדינה, הודיעה כי "את הנהגת מצרים לא יתפוס ח'ומיני נוסף", ברמיזה עבה לאיתאללה ח'ומיני שהוביל את המהפכה האסלאמית באיראן ב-1979.

עוזר שר ההגנה, מוחמד מח'תאר אל-מלא, הודיע כי המועצה העליונה של הכוחות המזוינים לא תאפשר לזרמים קיצוניים להשתלט על מצרים. דברים אלה הוא אמר אתמול (4.4) בפגישה שארכה שלוש שעות עם העורכים הראשיים של אמצעי התקשורת המצריים. 

אולם מנגד, אמר שר החוץ המצרי, נביל אל-ערבי, כי מצרים מוכנה לחדש את היחסים הדיפלומטיים עם איראן, לאחר ניתוק שנמשך זה יותר מ-30 שנים. במקביל, הדגיש נשיא איראן, מחמוד אחמדינז'אד, כי טהראן חפצה בכינון יחסים עם מצרים.

שר החוץ המצרי